Spring til indhold
Luk

Somaliske kvinder gør en forskel Den frivillige kvindeforening, SAHAN, fra Vollsmose har for nyligt modtaget Tine Bryld prisen for deres kriminalpræventive arbejde med unge mennesker i Vollsmose. Foreningen består af 120 frivillige somaliske mødre, som aktivt forsøger at få unge, der er i risiko for social deroute, tilbage på sporet.

Siden 2013 har de frivillige kvinder holdt øje med de unge, der er i risiko for at komme ind på en kriminel løbebane. Det kan eksempelvis dreje sig om unge, der er skoletrætte og som finder bandemiljøet appellerende, men også om hjælp og støtte til de bekymrede forældre, hvor deres døtre eksempelvis viser interesse for radikal islamisme. 

 

SAHAN betyder fremad sammen og det er er lige netop målsætningen fortæller foreningens kontaktperson, Ayan Mumin, til Tv2 Fyn.

 

”Der er et stort behov for at hjælpe børnene. For når nogle bliver skoletrætte, kan de gå den forkerte vej. Det vil vi undgå.”

 

Udover, at de frivillige mødre hver dag går rundt på gaden for at nå de ældre unge, så afholder de også en lang række aktiviteter som lektiecafe, madlavning, gymnastik og hyggeaftener, hvor børnene møder omsorg og trygge rammer. Og når børnene deltager i klubaktiviteter bliver forældrene aflastet samtidig med, at børnene er i gode hænder. Sagdal Farrah, forælder til to børn, der benytter lektiecafeen, siger til Danmarks Radio:

 

”Det er meget trygt for mine børn, og jeg ved, at de er i gode hænder. De går ikke ud på gaden, og jeg bliver ringet op, når jeg kan hente dem, når de er færdige med deres lektier.”

 

SAHAN har også tidligere fået stor anerkendelse for deres vigtige og forbilledlige arbejde. I 2015 vandt de SSP Odense Prisen og i maj 2016 blev den frivillige forening også anerkendt på den internationale scene, hvor den amerikanske radiostation NPR lavede udsendelsen To Stop Kids From Radicalizing, Moms In Denmark Call Other Moms, der omhandlede SAHAN mødrene.